Kokemuksella ja ideoilla - vuodesta 1998

Salpatek Oy

Tekniset työt ja asennukset
Kontaktointi
Konsultoiniti
Opastukset, risteilyt ja 
Tapahtumajärjestelyt


Petri 0400 585 358

sales(at)salpasafarit.fi
 

SALPALINJA 

Luumäellä SALPA-ASEMA

Talvisodan päättymisen jälkeen Kenraali Mannerheim kutsui upseeri toverit keskisuomeen Inkilän kartanoon konttailemaan karttojen päälle ja tehtiin päätös koko maan kattavasta puolustulinjasta. Vaihtoehtoja oli useita, mutta ns. Luumäki linja katsottiin silloin parhaaksi. Tähän oli useita eri syitä.

Heti keväällä 1940 aloitettiin suuret linnoitustyöt ja kutsuttiin rakennusliikkeitä valmistamaan kantalinnotteita sekä valtavat määrät työvoimaa toteuttamaan tätä suomelle tärkeintä rakennustyömaata. Kerrotaan että nämä useat sadat betoniset kantalinnoitteet olivat suurin työsaavutus linjalla, mutta kun menemme maastoon ja katsomme vanhoja linnoituskarttoja, vakuuttaa myös kenttälinnoitteiden koko ja määrä tutustujan. Kenttälinnoitteet kuten kivistä ja hirsistä tehdyt korsut sekä satojen kilometrien yhdyshaudat ovat varmasti osa merkittävimpiä saavutuksia koko linjasta.

Linjalle rakennettiin myös 25 luolaa majoituskäyttöön, josta Luumäen Suoanttilan kylässä sijaitseva Lusikkovuoren luola on suurin ja oli pisimmälle viety kyseisellä tekniikalla.

Alunperin linjaa kutsuttiin Luumäki-linjaksi, josta myöhemmin muokkautui L-Linja ja lopuksi kansansuussa suomen lukko eli Salpalinja.

Koko linjan pituus on yli 1000 km, mutta valtaosa rakennelmista on tehty Salpausselän harjanteelta eli ns. järvisuomen kulmasta Luumäeltä suomenlahdelle.

Koska Luumäki oli myös todella merkittävässä maantieteellisessä asemassa linjaa rakentaessa ja nykyinen VT-6 tielinja oli tärkein painopistesuunta vihollisen etenemiselle, rakennettiin luumäelle syvyyttä enemmän kuin muihin linjan kohtiin. Tästä syystä Luumäen kohdalla VT-6 on pistetty poikki kuudesta eri kohdasta, joista ensimäinen on pari kilometriä Taavetista Kouvolaan päin (Taavetti-Hamina linja), seuraavaksi Ansarin kohdalla oleva Pappilanlinja, sitten Jurvalan kohdalla Y-muodossa oleva Askolanlinja, sitten pääpuolustuslinja ja vielä Toikkalanlinja. Tarkkaavainen silmä voi erottaa nämä linjat maastossa myös auton ikkunasta. Lisäksi useat eri sulkulinjat aiheutti sen että Luumäellä puolustuslinjaa ei voitu kutsua linjaksi, se oli enemmäkin puolustusasema linjan osana.

Lusikkovuoren luola on yksi Salpalinjan upeimmista nähtävyyksistä. Sitä on virheellisesti kutsuttu sairaalaluolaksi tai ammusvarastoksi, mutta todellisesti se rakennettiin 400 miehelle majoitustilaksi. Sisällä oli puiset parakit ja ilmanvaihtokoneistot sekä nykyisestä savukuilusta nousi 20 metriä korkeat tikapuut yhdyshautoihin, joista oli noin 500 metrin siirtyminen pesäkkeille.

Opastukset Salpalinjalla:

Kerromme historian ytimekkäästi
Paljon Linnottajaveteraanien tarinoita
Luumäen tulvitusjärjestelmästä
Linjan taktisesta suunnittelusta, jota ei voi kirjoista opiskella
Kenttä- ja kantalinnoitteista
Luolasta ja sen rakentamiseen liittyvistä mielenkiintoisista asioista
Luumäen linnoittamisesta 
Koko linjan vaikutuksesta Suomen itsenäisyydelle


Opastuskierroksen voi päättää tarjoiluun Lusikkovuoren luolalla.

Luolassa voimme järjestää myös isompia tapahtumia.

Kaikki tarinat ja tieto on peräisin pitkän ajan kokemuksesta, linnottajaveteraanien haastatteluista sekä omista tutkimuksista.

 

Kunnia niille kaikille rakentajille, jotka eivät saaneet ansaitsemaansa arvostusta tekemästään työstä ja kuitenkin vaikuttivat merkittävästi siihen, että opastuskielemme on edelleen suomi.

Petri Parkko
 

 

Suosittele Facebookissa